19 czerwca klasa III wybrała się na pieszy rajd do miejscowości Kalwa, gdzie pan Marek Nowicki, właściciel Agroturystyki Modry Ganek, przeprowadził warsztaty pieczenia chleba, a pan Łukasz Chrostowski przedstawił ciekawostki na temat hodowli pszczół.
Uczniowie mogli poznać tajniki pieczenia chleba, wykrajać ciasto, zobaczyć jak wygląda profesjonalny piec w piekarni, a także doświadczyć jak mocno się nagrzewa. Dzieci usłyszały również wiele ciekawostek o pszczołach, zobaczyły profesjonalne narzędzia i przymierzały strój pszczelarza. Dowiedziały się jak dużo pracy muszą włożyć pszczółki, abyśmy mogli zajadać przepyszny miodek.
Na koniec dzieci upiekły kiełbaski na ognisku i degustowały upieczony chleb z miodem.
Każdy uczestnik wycieczki otrzymał w prezencie ciepłą ciabattę i słoik miodu.
Uczniowie pokonali 11 km. Gratulujemy!
Serdeczne podziękowania za organizację niepowtarzalnych warsztatów dla wspaniałych kierujemy do Agnieszki Siudem-Nowickiej i Marka Nowickiego oraz Justyny i Łukasza Chrostowskich.
Ewelina Freigin